Google+

Wintergeluk

De Winterdip

Nu het herfst is en de winter eraan komt lees ik in heel veel bladen over "de winterdip". Alleen al het collectief daarop afstemmen creëert zo'n dip, denk ik. Dus toch maar een kleine tegenhanger.

De adviezen die ik lees in die stukjes lijken me allemaal nuttig. “Ga naar buiten voor de beweging en het zonlicht”. Waar. Gewoon fijn om te doen, zonlicht vult je vitamine D aan en dat is bij veel mensen nodig. “Beweging houdt je gezond en je maakt er serotonine mee aan, wat zorgt voor meer geluksgevoel”. Ook dit is een goed advies.

Keer naar binnen

Alleen zijn deze adviezen vooral gericht op actie. Wat ik mis, is het besef dat de winter ook een tijd is van naar binnen keren. Kijk naar de natuur, de zaden rusten in de donkere aarde om te gaan bloeien in het voorjaar. Dat rusten is een wezenlijk onderdeel van het proces om tot bloei te komen. Het is alleen niet zo zichtbaar.

Dat geldt ook voor de knoppen aan de bomen die zo mooi dichtgevouwen wachten tot de lente. Ook hier geldt, dat dichtgevouwen zijn belangrijk is voor het groei proces.

Lummel tijd

Wij mensen zijn ook natuur maar bij het naar binnen keren gaat het bij ons vaak mis. Want de behoefte is er wel om te cocoonen maar er wordt ook verwacht dat je er bent, dat je presteert, dat je aan staat.

Dus sta jezelf toe in de wintertijd wat meer naar binnen te keren, even niet aan te staan. Eens een avond op de bank, geen sociale media, misschien een goed boek of nog mooier, wat lummel tijd! Zonder dat je jezelf saai vindt of bang bent dat je saai gevonden wordt. Of dat je van alles mist. Gewoon lummel tijd.

Naar binnen keren waar al die zon die je opgeslagen hebt nog aanwezig is, die mooie kleuren van de herfst er nog zijn. Je kunt er zo op afstemmen, het zit allemaal in je.

Geniet van het het seizoen, glimlach naar jezelf en de ander en cocoon ze.

Anja