• Anja Op 't Hoog

Immuniteit versterken

De kleine dingen die je voor jezelf kan doen


Wat een bijzondere tijd leven we toch in. Eerst was ik een beetje verkouden, redelijk laconiek en in ontkenning. Daarna werd ik toch flink ziek van, naar mijn weten, een gewone griep die me volledig stil legde. Toen ik daarvan bij kwam bleek de wereld stil gevallen te zijn.


Wat helpt?

Doordat ik de griep goed uitgeziekt had voel ik me nu heel sterk. De gewone huismiddeltjes hadden me geholpen: slapen met een kruik in bed, ouderwetse grog van uitgeperste citroen, heet water, schepje honing en als je wilt scheutje cognac. Allemaal kleine dingen die je kunt doen met spullen die je gewoon in huis hebt. Keelpijn en volle holtes kun je spoelen met zout water: een theelepeltje zout oplossen in een kopje warm water en gorgelen met dit water. Je kunt er ook je neus mee spoelen.

De eerste dagen had ik geen behoefte aan eten en dat is niet erg want je lichaam gebruikt de energie die normaal naar het verteren gaat voor herstel. Na paar dagen ga je vanzelf weer eten. Eet dan vooral groenten en fruit want het verteren van zuivel en vlees vraagt nog te veel energie. Het is wel goed om te blijven drinken ook als je daar geen behoefte lijkt te hebben.


Geef eraan toe

Wat me ook hielp was er aan toegeven. Na het laconieke, ontkennen en de weerstand kon ik me er volledig aan overgeven en voelde ik ook de voordelen. Ik ging beter slapen, kon en hoefde even niets, las een boek, keek een serie.


Dat is ook wat ik nu om me heen zie gebeuren, mensen schikken zich, gaan wat voordelen voelen, de lucht herstelt zich, water wordt schoner. Mensen zorgen voor elkaar en zichzelf, gaan gewoon lekker wandelen en naar buiten.


Maak bewust contact

Contact met anderen verloopt bewuster. Ook ik schud niet automatisch de hand of geef een hug maar stem af hoe ik wil begroeten.De ander bewust in de ogen kijken en met een glimlach en open hart begroeten geeft een net zo mooi en echt contact. En echt contact versterkt ook je immuunsysteem.


Leef je met een partner en misschien ook kinderen in hetzelfde huis en kun je dus toch al niet die anderhalve meter afstand houden knuffel elkaar dan naar hartenlust, omdat echt oprechte knuffels ook je immuunsysteem versterken en ook je gelukshormoon aanzetten.


Neem‘s avonds even de tijd om stil te vallen en je zegeningen te tellen, zeker nu het vooral over ellende en tekorten gaat. Tel die zegeningen en stem af op dankbaarheid en liefde en als je helemaal vervuld bent kun je in gedachten ook nog iets daarvan sturen naar diegenen die het nodig hebben.


Daarna lekker slapen, met een open raam voor frisse lucht en morgen weer sterker en gelukkig opstaan in deze bijzondere tijd.


Groet Anja

29 views0 comments
 

073-5117277

06 - 1476 7332

De Akker 55, 5251 CA Vlijmen

  • LinkedIn
  • Instagram

©2020 Anja op 't Hoog.