• Anja Op 't Hoog

Van op elkaars lip, naar in elkaars hart

Afgelopen week, na een tijdje quarantaine, merkte ik dat de irritatie toesloeg. Eerst richtte ik m’n irritatie vooral op apparaten die niet deden wat ze moeten doen en toen verplaatste het zich toch steeds meer naar mijn man.


Jezelf irriteren aan je partner

Ik zag bij hem ongeveer hetzelfde gebeuren, dus kon ik eerst nog lekker denken dat het zijn schuld was. Natuurlijk moest ik na verloop van tijd gewoon erkennen dat het mijn onrust en irritatie was, dus tijd om een gouwe ouwe van stal te halen.


Hier bedoel ik een gesprekstechniek mee die we vroeger wel eens deden als we het moeilijk hadden samen. Altijd met het voornemen om het regelmatig te blijven doen, maar ook weer vergeten als het beter gaat.Het werkt voor ons nog steeds, dus wil ik het graag delen, misschien heb je er wat aan.


Zit samen

Ik nodigde mijn man uit om samen te gaan zitten en een gesprek te voeren. Wellicht denk je “Ik zit al heel de dag met mijn partner moet ik er nu nog meer mee gaan zitten’. En ja, dat is het advies ;-)


Laat de ander spreken...

Ik vroeg mijn partner om totaal vrij te spreken over alles wat er in hem leeft, ik zou me nergens mee bemoeien, geen adviezen. Als ik me geraakt voel houd ik dat bij me, als ik wil roepen ‘maar jij dan doe ik dat ook niet, enzovoort. Het is zijn ruimte, alles mag er zijn, ik luister alleen met open mind en open hart.


Langzaam zag ik hem ontspannen, zachter worden, uit zijn hoofd meer naar zijn hart gaan en in mezelf werd het ook al meer ontspannen.


… en vertel waar jezelf mee zit

Na verloop van tijd was het genoeg en na een korte pauze was ik aan de beurt. Natuurlijk kostte het me moeite om niet gauw van alles te zeggen en te vragen maar ik voelde dat ik de ontstane ontspanning niet wilde verstoren, en afspraak is afspraak.


Het was heerlijk om me gewoon uit te kunnen spreken. Ik voelde meer ruimte ontstaan in mezelf en vanzelf ook voor hem, blijkbaar is er in het hart heel veel ruimte voor jezelf en de ander, ook al zit je op elkaars lip.


De irritaties zijn niet weg maar ik weet nu weer dat ze van mijn zijn en ik er verantwoordelijk voor ben, dus de vraag of hij zijn eigen theekopje op wil ruimen blijft ;-)


Liefs,

Anja
Photo by Stéphane Delval on Unsplash

073-5117277

06 - 1476 7332

De Akker 55, 5251 CA Vlijmen

©2020 Anja op 't Hoog.